Står du i valet och kvalet mellan diesel och bensin?
De senaste åren har det skett mycket på bilmarknaden och det kan göra det svårt att veta hur man ska tänka kring sitt bilköp. Hur ska man veta vad som är ett klokt val även om ett par år? En fråga som många ställer sig idag är vilket drivmedel bilen man köper ska ha. Ska man välja diesel eller bensin? Och dessutom hur mycket kommer man påverkas av nya lagar kring fossila bränslen? Finns det några alternativ till bilar som drivs på enbart diesel eller bensin?
Det här får du om du väljer en dieseldriven bil
Dieselbil har de senaste tio åren varit det mest populära valet hos bilköpare. Det har länge ansetts vara till och med bättre för miljön än bensin och därför varit ett betydligt mer fördelaktigt val eftersom man gynnats av lägre skatter och lägre förbrukningskostnader. Detta har dock börjat förändrats, inte minst efter att det visat sig att flera biltillverkare fuskat med testerna av sina bilar. Det visade sig att bilarna släppte ut betydligt mer kväveoxider på vägarna än vad testerna i laboratorium visat. En ökad fordonsskatt i kombination med allt fler miljözoner införs i Europa, där man helt enkelt inte får köra bilar med för höga miljögifter i sina utsläpp, har gjort att dieselbilen har tappat i försäljning på marknaden. Dieselbilar med små motorer, kan klassas som miljöbilar. Den höga skatten drabbar främst de som äger äldre dieselbilar och de med stora motorer. Dieselbilarna är alltså både bra och dåliga för miljön, beroende på hur man väljer att se på det. Låga utsläpp av koldioxid = bra för miljön. Istället utsläpp av kväveoxid = dåligt för miljön.
Varför välja diesel?
– Låg bränsleförbrukning
– Lönsamt om man kör långa sträckor
– Kraftfulla motorer
– Släpper ut mindre koldioxid än en bensinbil
Varför inte?
– Släpper ut kväveoxid istället för koldioxid
– Inte lika tyst som en bensindriven motor
– Dyrare service
Det här får du om du väljer en bensindriven bil
Bensin var länge det självklara valet, men det senaste decenniet såg annorlunda ut. Dock har nu bensinbilarna återigen börjat bli populära, på grund av dieselbilens omtvistade rykte som miljövänlig. Anledningen till detta kan alltså vara det sämre rykte dieselbilen fått de senaste åren, men det handlar även mycket om ekonomi. De nya bensindrivna motorerna är nämligen rejält förbättrade och kräver inte lika mycket bränsle idag som för tio år sedan. Bilarna i sig är dessutom betydligt billigare än dieselbilarna. Komforten anser många även vara högre i bilar som drivs på bensin, helt enkelt eftersom motorerna är tystare. Förutom dessa faktorer är det fortfarande många som väljer bensindrivna bilar om de bor i innerstan och inte kör så långa sträckor, men inte har råd att investera i en elbil eller hybridbil.
Varför välja bensin?
– Accelererar snabbt
– Tystare motor än dieselbilar
– Billigare än diesel och el/hybrid-bil
Varför inte?
– Släpper ut mycket koldioxid
– Svagare motorer
Diesel eller bensin, vad tillåter din ekonomi?
Det är ju ingen nyhet att det kan vara kostsamt att äga en bil. Och det är oftast ekonomi som styr valet av bil. Men hur mycket kostar egentligen en dieseldriven bil jämfört med en bensindriven. Vad är mest lönsamt? Det finns flera utgifter att ta hänsyn till och de kan skilja stort beroende på vilket drivmedel bilen går på. Diesel har länge varit det billigare drivmedlet, men det har kommit att ändra sig och idag skiljer det inte längre mer än ören i pris per liter. Det som kan skilja är skatten. Dieselbilar riskerar att drabbas hårdare av de nya skatterna på fordon. Köper man en ny bil ska man även tänka på att värdet på bilen sjunker snabbt. Redan efter några år har värdet halverats. Dock kan man konstatera att dieselbilar har ett högre andrahandsvärde på marknaden än vad bensinbilar har. Ska man köpa en begagnad bil, är det viktigt att tänka på att ha koll på miljöklassningen.
Dagens alternativa drivmedel
Men tanke på hur mycket forskning och utveckling som sker för att skapa miljövänligare fordon, finns det några alternativ till diesel och bensin, som man kan och bör ta i beaktning när man väljer bil och drivmedel. Många tror att det är vätgas som kommer vara det som driver våra bilar i framtiden. Vätgasbilar tankas snabbare och har en längre räckvidd än elbilar, men tyvärr finns det ingen utbyggd infrastruktur för att köra vätgasdrivna bilar i Sverige just nu. Det finns bara tankstationer på fyra orter i Sverige, så det är en utveckling som än så länge ser ganska avlägsen ut, om man dessutom ser till antalet sålda bilar som drivs på vätgas. På senaste tiden har elbilar blivit alltmer populära. Diskussionen kring hur miljöskadliga tillverkningen av batterierna är, har svalnat något i och med att tillverkarna har kunnat öka sin produktion och bli mer effektiva i sin tillverkning. Tesla, som kanske är det mest kända bilmärket när det kommer till elbilar, kommer snart ha en fabrik helt driven på grön energi. Även om det finns många fördelar med elbilar, såsom låg bränslekostnad och, billigare service och längre hållbarhet, är elbilar oftast alldeles för dyra i inköp för de flesta privatpersoner. En elbil kostar idag runt en halv miljon kronor. Om man spår i framtiden ser prislappen ut att kunna sjunka under den närmsta tiden och räckvidden för hur långt man kan köra på en laddning ser ut att öka. Men fram till dess finns alternativ, som redan nu ligger lägre i pris än de renodlade elbilarna och även klarar längre resor utan laddning. Det är de mycket populära hybridbilarna som är drivna både på el och bensin eller diesel. Laddhybriden, även kallad plug-in, är en bil som blivit mycket populär som tjänstebil, eftersom miljöklassningen gör att inköpet blir billigare för företaget.
Varför välja elbil/hybrid:
– Tyst motor
– Miljövänligare än både diesel och bensin
– Billig i drift
Varför inte?
– Dyra i inköp
– Sämre möjlighet att ta sig långa sträckor utan att behöva ladda
Källa: teknikensvarld.se
Hur ska man välja mellan diesel och bensin?
Först och främst handlar det naturligtvis om vilket behov man har. Pendlar man långa sträckor till jobbet och kör långt även på fritiden? Bor du längre ut på landsbygden och vill kunna dra tyngre släp? I så fall är det självklara valet en dieseldriven bil. Anledningen till att en dieselbil inte passar den som mest kör bil kortare sträckor och främst kör i innerstan, har att göra med bilens motorer. En dieselbil som bara körs kortare sträckor får ofta problem med partikelfiltret eftersom motorn helt enkelt inte är igång tillräcklig länge för att filtret ska hinna bränna rent. Alltså, kör du mycket inne i städer och kanske oftast lite kortare sträckor? Välj i så fall allra helst en bil med alternativ drivmedel, som gas eller el. Om en elbil inte täcker dina behov kan en hybridbil vara ett klokt alternativ. Ekonomiskt kan de skilja sig ganska mycket mellan en dieselbil och en som drivs på bensin. En dieselmotor drar mindre än en bensindriven, men som tidigare nämnts belastas man istället med en högre fordonsskatt.
Dieselbil passar för dig som…
– Bor på landsbygden
– Kör längre sträckor
– Vill kunna dra tunga släp
– Inte behöver köra inne i storstäder med miljözoner
– Vill ha en bil med högt andrahandsvärde
Bensinbil passar dig som…
– Kör främst korta sträckor
– Främst kör i innerstan
– Tycker om att köra fort
– Vill ha en billigare bil
Ett klokt val för miljön?
De bilar som är tillåtna även i miljözonerna klassas som Euro 6. Har du en bil som har lägre klassning, är det inte säkert att du kommer kunna köra din bil överallt i framtiden. Vissa städer har redan nu förbjudit dessa bilar, men hur mycket dessa förbud kommer utökas till fler och fler städer är idag svårt att säga, eftersom det hänger ihop med vilka politiska beslut som tas. Ska man köpa en dieselbil idag gör man klokast i att köpa en som är klassad som Euro 6, eftersom det in framtiden antagligen kommer bli väldigt svårt att sälja vidare en bil med lägre klassning. Även om dieselbilars rykte har naggats lite i kanten, finns det absolut ingen anledning att tro att de skulle försvinna från marknaden. Bensin är tyvärr heller aldrig ett bra miljöval och i alla undersökningar som görs hamnar bensin längst ner på listan över bästa val för miljön. De allt högre kraven som nu ställs på biltillverkarna, kommer troligtvis göra att motorerna utvecklas mer och mer för att vara miljövänliga. Redan nu finns det lagar som gör att drivmedel måste innehålla mer och mer biobränsle för varje år. Dock pågår det även här diskussioner kring var biobränslet kommer ifrån. HVO-diesel görs till exempel på rester av den ökända palmoljan. Något som vissa hävdar kunna riskera att allt fler regnskogar skövlas.
Politiska beslut påverkar
Idag kretsar det politiska arbetet mycket kring klimatfrågor. En av de mest aktuella frågorna handlar om hur man ska ställa om från fossila bränslen till gröna alternativ. Flera städer har redan infört miljözoner och planerar att utöka dem. Det gör att det är förbjudet att köra gamla dieselbilar i flera innerstäder. I Sverige har man redan långtgående planer på utfasningen av fossila bränslen i bilar. Det är tillsatt utredningar som ska kunna ge svar på exakt när det är rimligt att landet alltså helt ställt om till gröna drivmedel. Denna utredning ska även se vilka förutsättningar det finns för att helt förbjuda försäljning av nya bilar som drivs på bensin och diesel. Liknande arbete pågår även runt om i EU. Även om det inte är något som kommer ske redan nästa år, så är det en faktor att räkna med och beroende på hur långsiktigt man tänker vid köp av bil, så kan politiska beslut komma att vara en del i avgörandet av hur klokt inköp man gör. En annan politisk faktor som man inte alla gånger tänker på, men som kan vara något att ha i bakhuvudet, är hur dagens osäkra läge i Mellanöstern kan komma att påverka priset på diesel och bensin. Det är kanske inte något man funderar över när man ska köpa bil, men faktum är priset på både diesel och bensin höjdes direkt efter den konflikt som uppstod mellan USA och Iran i början av år 2020. Det var den andra ökningen redan under årets första månad.
Tänk långsiktigt i valet mellan diesel och bensin
Sammanfattningsvis kan man konstatera att frågan om huruvida man ska välja diesel eller bensin, inte längre har ett helt självklart svar. Det är uppenbart att det idag finns fler aspekter att ta hänsyn till, än för bara ett par år sedan och valet man gör måste baseras på vilka prioriteringar man kan och vill göra. Men det som tidigare handlade om hur mycket pengar man ville lägga på en bil, hur hög komfort man ville ha och hur långt man körde, har nu kommit att bli mer komplicerat. Även om det till stor del fortfarande är de frågor om användningsområde och ekonomi som avgör vilken bil man bör investera i så är det rådande klimathot något som gör att vi alltmer måste tänka om när det gäller drivmedel. Det pågår ständigt politiskt arbete som kommer leda till att fossila bränslen mer och mer fasas ut. Det gäller alltså att tänka långsiktigt och verkligen försöka se in i framtiden, när man ska välja bil idag. Det generella rådet är att satsa på en så miljövänlig bil som möjlig, för att vara säker på att man inte riskerar höjd skatt på fordonet eller riskerar att inte kunna köra var man vill i framtidens miljözoner. Prata med bilhandlaren, håll dig uppdaterad och om du väljer att köpa en begagnad bil, ska du vara noga med att läsa på om biltillverkarens information om bilen och inte enbart förlita dig på säljarens uppgifter. Bilar som idag klassas som miljöbilar, kan om några år ha förlorat den stämpeln om det visar sig att de släpper ut mer gifter än vad som i framtiden kommer vara lagligt. Håll även koll på de bilar som drivs med alternativa drivmedel, eftersom dessa snabbt kan komma att sjunka i pris när efterfrågan och tillverkning ökar.
Källa: vibilagare.se